Det didaktiske LST-kørekort er udviklet med støtte fra Undervisningsministeriets udlodningsmidler i skoleåret 2021-2022 https://www.uvm.dk/puljer-udbud-og-prisuddelinger/puljer/om-puljemidler/udlodningsmidler
I udviklingsprojektet gennemførte mellemtrinslærere fra Skive Kommune 6 e-læringsmoduler. Hvert modul indeholdt 3-5 LST-værktøjer/strategier. Lærerne forberedte forløb i egne fag ud fra et ordblindeperspektiv og skulle indtænke det enkelte moduls LST-værktøjer/strategier i deres forløb. E-læringsmodulerne blev fra starten udarbejdet med baggrund i den didaktiske ramme UDL (Universal Design for Learning) for at understøtte en undervisning, der skaber et læringsmiljø, hvor elever i ordblindevanskeligheder i højere grad anvender LST.
Strategierne i det didaktiske LST-kørekort understøttes af korte inspirationsvideoer med eksemplarisk visning i praksis. Efter projektets gennemførelse bliver hjemmesiden tilgængelig for alle.
Igennem e-læringsmodulerne skal lærerne forberede forløb i egne fag ud fra et ordblindedidaktisk perspektiv og indtænke det enkelte moduls LST-værktøjer/UDL strategier i deres forløb.
Et didaktisk LST-kørekort skal understøtte undervisernes inddragelse af Læse-Skrive-Teknologier i forberedelsen, og alle lærere skal igennem overvejelser omkring hvilke LST, der er nødvendigt at inddrage i deres planlægning og gennemførelse af undervisningen, så de ordblinde elever (og andre elever med behov for kompenserende hjælpemidler) får en øget oplevelse af at være inkluderet i undervisningen i alle fag.
Med støtte fra Undervisningsministeriet, har Skive Kommune udviklet det didaktiske LST-kørekort i samarbejde med følgende deltagere:
Følgeforskning af projekt didaktisk LST-kørekort
Mette Molbæk som er ph.d. og docent i inklusion på læreruddannelsen i Skive, VIA UC. Hun er leder af forskningsprogrammet Børns trivsel i og på tværs af dagtilbud, skole og hjem i Forskningscenter for pædagogik og dannelse.
Mette forsker primært i udvikling af inkluderende læringsmiljøer og klasseledelse og er i den forbindelse optaget af, hvordan læreres arbejde og samarbejde med andre lærere samt interne og eksterne ressourcepersoner kan skabe øgede deltagelsesmuligheder for alle børn.
Samt
Nina Berg Gøttsche som er Ph.d. og lektor i dansk på læreruddannelsen i Skive, VIA UC. Forskningsmedarbejder i Forskningscenter for pædagogik og dannelse, program for sprog og literacy med særlig ekspertise i skriftsprogstilegnelse og skriftsprogsvanskeligheder. Hun har gennem en årrække interesseret sig for elever i læsevanskeligheder og deres deltagelsesmuligheder, eksempelvis i projektet Textperformers, som undersøger danske, svenske og norske ordblinde elevers skrivning ved anvendelse af tale til tekst i forhold til tekstkvalitet, udvikling af LST-strategier og elevernes tro på at kunne lykkes.
LST-modulerne er udviklet i 2021 af:
Lisbeth Henriksen og Marianne Billeskov Mortensen som er matematik- og læsekonsulenter i PPR, Skive Kommune
i samarbejde med
Thomas Mose fra Ordblindetræning som er medforfatter til de anmelderroste læse-stavematerialer, ”Ord” og den digitale læringsplatform ”CampOrd” (digital læringsplatform). Thomas arbejder gennem Ordblindetræning med kommunale læringsforløb for elever med ordblindhed fra udsatte familier.